Många skulle nog vilja påstå att vykortskickandet har minskat radikalt i och med internet. Må så vara, men det är ändå en tradition som lever vidare, inte minst vid högtider som påsk. Man blir väl aldrig så glad som när det ligger ett vykort i brevlådan?
Det hela började när postverket i Tyskland tyckte att det var för dyrt och slöseri på resurser att frakta brev i kuvert då de ofta endast innehöll några få rader. Detta snappade Österrike upp, och 1869 lanserades brevkort som skickades för halva portokostnaden. Succén var ett faktum och det såldes upp emot tre miljoner postkort under de första månaderna.
Det stora hypen kring riktiga vykort skedde när det så kallade souvenirvykortet skapades. Det första souvenirvykortet avbildade Eiffeltornet i och med Parisutställningen 1889, och blev startskottet för kort med vackra bilder att skicka till nära och kära.
1872 lanserades brevkorten i Sverige, utan bild, det tog över tio år innan “brefkort med vyer” lanserades på bred font i landet. Inte mindre än 48 671 400 vykort skickades i Sverige 1904.
Hur ser påskkortets historia ut?
Till skillnad från vykort fanns det en tradition under 1800-talet att ge påskteckningar, helst anonymt, med ett påskrim som hälsning. Oftast viktes breven ihop och eventuellt pyntades med en fjäder innan det kastades in till mottagaren.
Detta kom senare att bli en tradition hos barn utklädda till påskkärringar att ge bort handritade påskhälsningar på sin jakt efter godsaker.
Tips på läsning: