Om oss

Vi har skrivit historia sedan 1945

Be en kompis tänka på en kulspetspenna. Sannolikheten att det då är en Ballograf-penna hen ser framför sig är stor. Från vår fabrik kommer pennor som så gott som varje svensk någon gång har använt, pennor som blivit en oumbärlig del av människors vardag. Men låt oss ta det från början.

Tur i oturen

Vår historia börjar med att vår grundare, kontorsvarusäljaren Eugen Spitzer, flyr från ett Österrike som invaderats av Nazityskland. Via Estland och Finland kommer han till Sverige 1939. Egentligen tänker han bege sig vidare till USA men blir kvar på grund av kriget – och tur är väl det. För 1945 grundas det företag som idag är Ballograf.

Eftertraktad produkt

Vid den här tiden var kulspetspennor högsta mode, även om det fortfarande fanns en viss misstro mot nymodigheten. Marknaden skrek efter kulspetspennor, det förekom till och med smuggling. I Göteborg blev till exempel en besättningsman på fartyget Gripsholm avslöjad med en specialgjord väst som innehöll 180 kulspetspennor.

Första succén

Ballografs första pennor tillverkas i ett litet garage, men 1948 går flyttlasset till nybyggda lokaler i Mölndal. Då lanseras också den första pennan som blir en försäljningssuccé. Modellen får namnet Copy, och marknadsförs som ”bank- och postsäker” och som en ”prydnad i västfickan”. Pennan avancerar till att bli den mest sålda kulspetspennan i Norden. Namnet Ballograf är fortfarande okänt, men det ska snart ändras…

Hantverk och kontrolldamer

Namnet Ballograf är en sammansättning av grekiskans ”ballo” som betyder kula och ordet ”graf” som betyder skriva. Och skrivs görs det sannerligen… 1950 tillverkar fabriken 12 000 pennor om dagen. Monteringen sker för hand, och varje penna provskrivs före leverans av företagets kontrolldamer. Ballograf är en kvinnodominerad arbetsplats redan på den här tiden.

Nytt bläck gör entré

Men det är först när ett fungerande bläck tas fram som kulspetspennor blir en verklig succé. 1952 kommer den så kallade dokumentäkta bläckpastan, Ballograf är den första penntillverkaren i Europa som använder detta bläck. Och fyra år senare lanseras ett nytt bläck som blir en viktig del i Ballografs framgångar, det som än idag bär standarden Svenskt Arkiv. Nu kan Ballograf annonsera att pennorna är godkända att användas på bank, post, skola och kontor. Och utvecklingen mot att erövra världen kan börja på riktigt.

Kulspetspennans nya epok

1961 lanseras pennan med stort P – Epoca. Vår älskade klassiker som är vår storsäljare än idag. Men då är den något helt nytt, inte bara tack vare sitt utseende som inte liknar någon annan penna i början av 60-talet. Epoca designades nämligen med ergonomin i fokus. Önskemål om en ergonomiskt riktig penna hade nämligen kommit från posten, vars personal skrev mycket varje dag och klagade över trötthet och smärtor i handen. Succén var snart ett faktum.

En designklassiker föds

1961 lanseras också Desk Set med sin karaktäristiska kulkedja och ställ. Den togs fram för att banker och postkontor inte skulle bli av med så många pennor, och blev snabbt populär. Kärt barn har som bekant många namn, under åren har Desk Set kallats bankpennan, receptionspennan, bordspennan eller bara ”ballografen”. Idag är Desk Set trendigare än någonsin, du hittar denna skönhet i designbutiker över hela världen.

Vi skriver nästa kapitel

1969 har Ballograf vuxit ur sin fabrik och flyttar till nya lokaler i Västra Frölunda, där produktionen blir kvar i femtio år, innan nästa flytt – till fabriken i Filipstad där våra pennor tillverkas än idag. De senaste åren har hållbarhetsfrågan blivit allt viktigare. Och även om vi bokstavligt talat tillverkar hållbara pennor, tack vare utbytbara patroner och livstidsgaranti på klickmekanismen, har vi också haft nöjet att presentera Ballograf Eco Friendly. I vår extra mijösnälla kollektion hittar du såväl markers av olika slag, som en specialutgåva av Epoca gjord av återvunnen plast.

Fortfarande made in Sweden

Mellan 1959 och 2004 ägdes Ballograf av den franska Bic-koncernen. Idag är vi åter i svenska händer, den enda penntillverkaren i Norden. Vi tillverkar över fyra miljoner pennor per år, och exporterar till 49 länder. Under åren har mängder av pennor kommit och gått – men vissa oersättliga klassiker stannar kvar – som Epoca, Desk Set och 90-talsfavoriten Rondo. Vi skapar pennor som följer dig genom livet. Kvalitet, made in Sweden.

Ballograf ägs idag av Tommy Kvist och Jan Johansson. Verkställande direktör, Karin Kvist.

  0
  Din kundvagn
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken
   Beräkna frakt
   Tillämpa kupong
   Otillgängliga rabattkoder
   engraving Få 100% i rabatt
   gravyrkampanj Få 100% i rabatt
   påskpenna25 Få 25% i rabatt