Vill få upp intresset för handskrivet igen

Tack vare internet kommunicerar vi med varandra mer än någonsin med korta meningar, roliga bilder och likes. Men vad hände med alla personliga brev med de längre formuleringarna, tankarna som kräver lite mer tid på sig att komma ut?

Några som försöker få oss att gå tillbaka till den mer eftertänksamma kommunikationen och väcka liv i vårt brevskrivande är Jenny och Linda på Snigelpostklubben.

Hur fungerar Snigelpostklubben?

– En gång i månaden öppnar vi anmälan och då får man fylla i ett formulär med lite uppgifter om sig själv beroende på vilket tema det är, berättar de och fortsätter;

– När anmälningstiden gått ut sätter vi oss och parar ihop ”snigelvänner” och sedan skickar vi ut ett mejl med adress och eventuellt lite andra uppgifter beroende på tema, till alla som har anmält sig.

Berätta om era olika teman, vilket var mest uppskattat hos medlemmarna?

Vykortstemat som vi hade förra sommaren har varit mest populärt. Det teman gick ut på att man fick en adress att skicka ett vykort till.

Vi har haft allt ifrån tema fröbyte och sticklingsbyte för odlings- och växtintresserade, till att ha teman med fri tolkning och utan krav på att skicka med något. Frö- och skottemat är populärt och återkommer vid rätt säsong varje år.

“Ett lyckat brev är ett som någon skrivit med
värme till en annan människa”

Arbetet med Snigelpostklubben drivs ideellt av Jenny och Linda som tar varje månad lite som den kommer. Medlemmarna får gärna komma med förslag på teman, exempelvis temat för juni som är ett initiativ för barn med någon form neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och behöver kontakt med likasinnade.

– Självklart ska vi ha en ny omgång med tema vykort i sommar, lovar Linda, eftersom det blev så lyckat förra sommaren!

Ni som kan det här, vad utmärker ett bra brev?

– Senast idag hade jag en vän över på kaffe som inte alls är pysslig, berättar Jenny. Hon tittade på mitt brev som var under konstruktion och frågade om det var ett krav att det såg ut sådär!? Givetvis är det inget krav att breven är fulla av inklistrade delar från böcker och tidningar, säger hon och betonar:

– Det är ju de skrivna orden som är det viktiga!

“det är snigelpost.. det ska ta tid.”

På frågan om brevet kan vara skrivet på datorn, eller om det ska vara handskrivet svarar de utan tvekan- datorskrivet är ett big no no.

Spontant tänker jag att det skulle vara okej om man brutit handen eller om man har någon form av synnedsättning och får breven inlästa för att sedan skrivas ut, förtydligar Jenny. Men annars försvinner ju hela tanken.. att det är snigelpost.. det ska ta tid.

Förutom att det är mer personligt med handskrivet, menar Linda att det också är skönt att faktiskt få en paus från internet och istället sätta sig på balkongen, på ett café eller ett tåg och bara skriva det som faller en in.

Gå in och läs mer på snigelklubbens hemsida, och följ dem på instagram för inspiration och information om kommande teman.

Snabbfakta Snigelpostklubben

 • En gång i månaden presenteras ett nytt tema med anmälningsformulär. Anmälan är öppen några dagar vid varje månadsskifte.
 • Man anmäler sig alltid på nytt, det är inget man binder upp sig på.
 • Det finns även möjlighet att hitta brevvänner via brevväxlingsannonser här.
 • Läs mer om anmälan och Snigelpostklubben här.
  0
  Din kundvagn
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken
   Beräkna frakt
   Tillämpa kupong
   Otillgängliga rabattkoder
   engraving Få 100% i rabatt
   gravyrkampanj Få 100% i rabatt
   påskpenna25 Få 25% i rabatt