Träffa Sophy på Custom, by Sophy

Sophy är konstnären som tecknar med bläckpenna och ligger bakom företaget Custom, by Sophy. Under Bokmässan i Göteborg 26-29 september gästar hon Ballografs monter lördag och söndag. Dessutom håller hon en workshop där du kan lära dig teckningsteknik. Men vem är Sophy och varför använder hon Ballograf Epoca när hon tecknar?

Vem är du, personen bakom Custom, by Sophy?

Jag heter Sophy och har drivit mitt företag Custom, by Sophy sedan 2016. Jag har en bakgrund i informativ illustration och litteraturvetenskap, varav båda är något jag har med mig in i mitt konstnärsskap. Jag är frilansande illustratör och konstnär och jobbar både mot beställare och med egna projekt. Just nu är jag aktuell som bokillustratör till Anna Jakobsson Lunds senaste bok Blynätter och som illustratör till Steve Aokis klädlinje Dim Mak. 

Vad inspirerar dig och var hittar du inspiration till dina teckningar?

Min största inspiration är världen runt omkring mig, både natur och människor. Jag upphör aldrig att förvånas över hur vacker världen är när en tittar lite närmare på den, oavsett om det gäller växter eller kroppar. Sen jag var barn har jag fängslats av detaljer och ögonblick som världen bjuder på när en minst anar det och det är samma känsla som jag försöker få fram i mina bilder.

Jobbar du på heltid med din konst?

Just nu arbetar jag deltid med konstnärsskapet, även om det i praktiken nog blir heltid ändå. När jag inte tecknar så arbetar jag som projektsamordnare på Tjejjouren Jorun i Eksjö.

Hur länge har du tecknat, använder du alltid bläckpenna?

Jag brukar lite skämtsamt säga att jag lärde mig teckna samtidigt som jag lärde mig att gå. Det stämmer nog bara delvis eftersom tecknandet är något en lär sig om och om igen varje gång en håller i en penna. Intresset för att teckna har dock alltid funnits med mig även om det stundvis har legat på is på grund av att annat har behövts prioriterats. Genom åren har jag testat nästan alla olika typer av medium som finns, men det var med bläckpennan jag hittade hem tillslut. Det är den jag känner mig bekvämast med och är det verktyg jag upplever som mest mångsidigt.

Inspireras av Sophys konst
@custombysophy

Du använder dig av Ballograf Epoca när du tecknar, hur kommer det sig, varför är det en bra penna att teckna med?

Här är några av de anledningar till varför jag väljer just Ballograf Epoca.

 • För det första så är det en penna som på något sätt alltid har funnits där genom livet. Det känns nästan som att alla viktiga saker en har skrivit på genom livet har skrivits med en Ballograf Epoca eftersom den finns på alla banker, mäklarfirmor, receptioner och i princip alla andra ställen där en ska skriva under saker. Jag tycker att det finns något väldigt fint i det. Det är på något sätt som att den inger en grundläggande trygghet, en stabilitet som gör att det känns lätt att plocka upp den och börja teckna.
 • För det andra är det viktigt att den penna jag arbetar med är lätt att jobba med rent tekniskt. Den måste ligga bra i handen och bläcket måste ha ett bra flöde. Vissa kulspetspennor behöver en pressa hårt med för att ge ett bra resultat, vilket kan göra att de blir svåra att kontrollera och ger ett ojämnt resultat. Epocan har ett bläckflöde som ger mig väldigt bra kontroll över teckningen. Det är lätt att skapa jämna toner, mjuka övergångar och lätta skuggor. Dessutom är den snygg, vilket alltid är inspirerande.
 • För det tredje är det viktigt för mig som illustratör att vara en medveten konsument med hållbart och långsiktigt tänk. Som illustratör konsumerar du ofta mycket plast eftersom de flesta pennor måste kasseras när de är slut, men Epocans utbytbara patroner gör att du kan behålla dina pennor istället för att konstant byta ut dem. Det är bättre för miljön och bättre för framtiden.

Köp Ballograf Epoca här

Nu ska du vara med Ballograf i deras monter under Bok&Biblioteksmässan i Göteborg. Vad ska du göra där?

Jag kommer vara i montern under lördag och söndag. Där kommer jag teckna live, prata med folk, sälja lite prints och hålla i en workshop.

Varför ska man vara med i din workshop och vad kan man förvänta att lära sig?

Min workshop kommer att fokusera på hur en kan använda kulspetspenna för att skugga och skapa texturer. Jag kommer att gå igenom de olika teknikerna jag själv använder, vad som kan vara bra att tänka på och hur en kan skapa detaljkänsla och djup med enkla medel. En behöver inte ha några speciella förkunskaper, bara en nyfikenhet på kulspetspenna som medium och en vilja att ha en trevlig stund med likasinnade. Jag hoppas att vi tillsammans ska ha roligt och att vi alla kan lära oss något nytt av varandra. 

Vad hoppas du på att deltagarna tar med sig från dagen?

Jag hoppas att deltagarna går därifrån med ny inspiration att själva skapa något och utveckla egna tekniker och sätt att teckna. Jag hoppas också att vi tillsammans har haft ett gott utbyte av tankar, erfarenheter och perspektiv som vi alla kan ta med oss i vårt framtida tecknande.

Vill du vara med på workshopen?

När: Lördag 28 september kl 13.30 ( ca 1,5-2h)
Var: På Bokmässan, Svenska Mässan, Göteborg
Har du frågor eller vill anmäla dig, maila till support@ballograf.se

Workshopen är gratis
Inga förkunskaper krävs

  0
  Din kundvagn
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken
   Beräkna frakt
   Tillämpa kupong
   Otillgängliga rabattkoder
   engraving Få 100% i rabatt
   gravyrkampanj Få 100% i rabatt
   påskpenna25 Få 25% i rabatt