Skriva dagbok – fördelarna och tipsen för att komma igång

Nytt år, nya möjligheter. Många sätter upp nyårslöften eller önskemål med det nya året. Ett bra sätt att nå sina mål och få insikt om sitt liv är att skriva ner de tankar som cirkulerar i huvudet. Dessutom behöver det inte vara så avancerat. Här kommer en liten text för att inspirera och motivera till att skriva dagbok.

Fördelarna

Skapa insikt och bättra på minnet

Det finns en hel del forskning på hur dagboksskrivande främjar välmåendet, men också saker som minnet och din intelligens.

Genom att skriva regelbundet skapar du insikter om din tillvaro. Även om du inte alltid går tillbaka i dina tidigare anteckningar så uppmuntrar skrivandet dig att fundera över din situation. Detta är till god hjälp i att antingen förändra eller bejaka saker i livet. Tid för eftertanke är något som ofta nämns som anledning att skriva dagbok. Att reflektera över sina egna känslor, men även andras är något som övar upp din EQ, det vill säga emotionella intelligens.

Må bättre genom att skriva

Anledningarna att skriva är såklart olika från person till person, men att skriva ner det du har behov av just nu skapar självinsikt och en förståelse för din situation.
Att skriva ner saker som annars bara maler i huvudet kan minska bördan, och förs på papper kanske en lösning uppenbarar sig. Detta då hjärnan plötsligt inte tar texten lika personlig som tankarna, och på så sätt kan hitta en lösning istället.

Professor James Pennebaker från University of Texas har till och med kommit fram till i sin forskning att de som upplevt traumatiska händelser halverar sina läkarbesök om de skriver dagbok tre till fyra gånger i veckan.

Kom igång

Fundera över vad du vill skriva i

En veckokalender kan vara en bra början, för att få in en vana av att skriva, och inte känna press på att skriva så mycket varje gång. Det kan räcka med att bara göra små korta anteckningar för att uppnå fördelar. Ofta är det det kontinuerliga skrivandet som är bra att få in en vana med.

Om du vill ha en “riktig” dagbok gäller det helt enkelt att hitta en som du faktiskt trivs med. Känns pappret bra? Är den lagom tjock? Randigt eller blankt? Rutigt? Många frågor att ställa sig i jakten på den perfekta dagboken.

Annars går det ju alltid att skriva på telefon/platta/dator för den som vill vara lite mer digital.

Snabba tips:

 • Välj ett block som du faktiskt vill skriva i
 • Se till att ha en penna som inte bleknar eller kladdar med åren (Se vår favorit här)
 • Censurera inte dig själv. Skriv det du vill och behöver skriva.
 • Det viktiga är inte hur eller vad, utan ATT du faktiskt skriver.

Lästips:

  0
  Din kundvagn
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken
   Beräkna frakt
   Tillämpa kupong
   Otillgängliga rabattkoder
   engraving Få 100% i rabatt
   gravyrkampanj Få 100% i rabatt
   påskpenna25 Få 25% i rabatt