Ballografs historia | Ballograf

Historia

Fabriken Ballograf

Ballograf grundades 1945 av Eugen Spitzer, en jude med österrikisk ursprung som flydde till Sverige under andra världskriget. 

I början skedde produktionen i ett litet garage. Företaget hette AB Fabeh.

Företaget började växa snabbt och flyttade till Mölndal under namnet Ballografverken AB och med Victor Reich som VD. Ballograf är en sammansättning av "ballo" vilket betyder kula och ordet "graf" som betyder skriva.

1953 lanserade Ballograf en kulspetspenna med svenskt arkivbläck som ledde till att företag och myndigheter kunde använda den. Succén för kulspetspennan var stor och Ballograf började utvecklas till Nordens ledande penntillverkare för kulspetspennor samtidigt som exporten till andra länder började öka.

Från 1953 till 2004 ägdes Ballograf av det franska företaget BIC.

1960 började Ballograf producera den pennan som fortfarande är bestsellern och idag en riktig klassiker som inte har förändrats. Många känner till pennan Epoca i sin speciella form som deskset som ofta finns hos banker eller i hotellreceptioner.

1992 tillverkades pennan Rondo för första gången som är en mycket populär klassiker än idag.

Sedan 1960 sker produktionen i Västra Frölunda, utanför Göteborg, men även i Filipstad.

Ballograf är idag i svenska händer och ägarna är Tommy Kvist och Jan Johansson. Bolagets VD heter Peter Orrgren.

Idag är Ballograf den enda penntillverkaren i hela norden och exporterar pennor till 49 länder (bland annat till Österrike, Japan, USA, Schweiz och många fler). Företaget tillverkar över 4 miljoner pennor per år och har ungefär 30 medarbetare.