Svensk designhistoria som lever än idag

Ballograf älskar god design och är själv en del av den svenska designhistorien. Här tänkte vi passa på att belysa några andra storheter.

Kånken

Var det någon som noterade att matchens bästa spelare i U18-VM som nyligen avslutades i hockey(där Sverige vann för övrigt) blev tilldelad en blå Kånken?

Fjällräven kom till på 60-talet(precis som vår Epocapenna) genom att Åke Nordin från Örnsköldsvik ville hitta en lösning på de oergonomiska ryggsäckarna som fanns på marknaden för vandrare och friluftsintresserade.

Efter rapporter om att skolungdomar fått ryggproblem av sina tunga axelväskor kommer Åke på idén till Kånken – en billig ryggsäck med plats för det som behövs, dessutom med en sittdyna i ryggen. Kånken sålde som smör under en period, för att sedan tappa försäljning. Först nu, de senaste tio åren, har ryggsäcken gått en uppsving igen och finns nu i en mängd olika utföranden och färger.

Majblomman

designhistoria sverige majblomman
Alla olika Majblommor sedan starten 1907.
(majblomman.se)

Ibland är det inte utseendet eller materialet som är fokus, utan syftet. Majblomman behöver kanske ingen vidare presentation, alla i Sverige vet att de säljs av barn för barn för att minska barnfattigdom och utanförskap.  

Beda Hallberg beslutade sig för att hjälpa utsatta familjer, i en tid där tuberkulos och dödliga barnsjukdomar låg som en tung filt över hela samhället. 1907 kom Beda på idén att för varje 10-öresgåva till den nystartade insamlingen fick man en pappersblomma som tack. Succén blev ett faktum och var och varannan person bar med stolthet sin blomma på rockslag och halsdukar.

Lundby dockskåp

Trots, eller på grund utav, att vi lever i en tid med skärmar, bloggar, influencers och Youtubers även ner i de yngre åldrarna lever leken med dockskåp vidare. Det handlar inte om något flådigt slott, eller actionfyllda historier. Det handlar om vardagslivet. Lundby dockskåp tar tillvara på detta och skapar realistiska miljöer för barn att försvinna in i.

designhistoria Lundby
Klassiskt dockskåp från Lundby

Det hela började i Göteborg under 40-talet då Grete Thomsen gjorde ett dockskåp med möbler till sin systerdotter. Detta var en otroligt uppskattad leksak som användes flitigt av många barn. Gretes man Axel tyckte det var dags att pröva vingarna med att tillverka fler till försäljning. Ett år efter första beställningen från NK på 300kr öppnades en dockskåpsfabrik i Lerum, strax utanför Göteborg.

Lästips: Svenska Prylar – Katarina Danielsson

  0
  Din kundvagn
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken
   Beräkna frakt
   Tillämpa kupong
   Otillgängliga rabattkoder
   ballograf30 Få 30% i rabatt
   engraving Få 100% i rabatt
   gravyrkampanj Få 30% i rabatt