Kulspetspennans historia

Kulspetspennor är världens mest sålda pennor med en andel på cirka 40%. Något som är lätt att förstå då de är lättanvända, pålitliga och lång livslängd. Men så har det inte alltid varit.

Patent av John Loud på kulspetspenna 1888.

Innan bläckpennans födelse användes reservoarpennor för att skriva med. Det började dock pyra ett missnöje över dess funktion i slutet av 1800-talet. John Loud var en av de som försökte komma på ett alternativ till reservoarpennan, som han inte tyckte fyllde en tillräcklig funktion, i hans fall för att skriva på läder. Loud tog patent på sin lösning, men kulspetspennan har stora brister. Bland annat behövde man skruva högst upp på pennan för att ställa in mängden bläck som skulle passera ner till skrivkulan.

Inspirerad av tryckerierna

Louds uppfinning gick inte så bra som man kunde hoppats. Dock blev många inspirerade att försöka sig på en liknande uppfinning i bland annat USA, Tyskland och Frankrike. Men en ungrare vid namn László Bíró tog sig an uppgiften att göra en bättre kulspetspenna, så som vi känner igen den idag.

László jobbade som redaktör på en tidning i Ungern, och var missnöjd med hur kladdigt det blev när han skrev med reservoarpenna.

När han fick upp ögonen för hur snabbt bläcket torkade i tidningspressarna blev han fast besluten att skapa en penna som använde sådant bläck.

Tillsammans med sin bror experimenterade de med olika tjocklek på bläcket och kulans utformning. 1938 var patentet klart och succen var ett faktum. De brittiska piloterna från RAF utrustades med Birós kulspetspennor under andra världskriget då det var den enda pennan som gick att använda på så höga höjder.

Pennan är sig lik sedan 50-talet

Därefter försökte den amerikanska marknaden sälja in kulspetspennor, med varierande resultat. Anledningen var till mycket grundat i stora problem kring stämningsansökningar företagen emellan, men även att pennorna inte höll vad de lovade. Det var först på 60-talet som Marcel Bich med sitt företag Bic lyckades nå ut till den stora massan med sin reklamkampanj “Writes the first time, every time!”.

Sedan 50-talet har inte så stora förändringar gjort på grundkonstruktionen. De olika penntillverkarna jobbar med olika material i sina kulor och sitt bläck, vilket också skvallrar om kvaliteten hos pennorna.

Executive – Pennan från 50-talet är tillbaka, uppdaterad för att möta dagens standard.

Ballograf och den svenska tillverkningen

Mitt upp i alla patentbråk och problem i USA grundar Eugen Spitzer 1945 AB Fabeh efter att ha flytt andra världskriget till Göteborg. Företaget växer snabbt och byter namn till Ballografverken AB. Från 1953 äges Ballograf av BIC, men då företagen hade olika ambitioner i sin produktion skildes företagen åt 2004.

Nu står Ballograf på egna ben som enda penntillverkare i Sverige och fortsätter tillverka omtyckta pennor med en hög standard och arkivbeständigt bläck.

    0
    Din kundvagn
    Din varukorg är tomTillbaka till butiken
      Beräkna frakt
      Tillämpa kupong