Intervju med Kerstin Önnebo på Skrivarpodden

Kerstin Önnebo har med sin podd blivit utsedd till “Bästa skrivrelaterade podcast”, ett format där hon slipper kallprat och istället kan dyka rakt ner i de intressanta frågorna kring författarskap och litteratur. Över hundra avsnitt har spelats in, med gäster som Kristina Sandberg, Elsie Johansson och Mats Strandberg.

Berätta om Skrivarpodden, hur startade det?

Det var tre pusselbitar som föll i varandra. Jag hade sedan flera år tillbaka konsumerat enorma mängder podcast (pendling, amning och vaknätter) så jag var helt såld på formatet. Jag såg upp otroligt till de personer som hade startat upp en egen podcast och hade en längtan efter något som jag själv byggt och som var mitt eget.

När så småningom satte ihop de två pusselbitarna med mitt enorma intresse för och vetgirighet kring skrivande så var beslutet fattat. Att skapa min egen podcast om mitt stora intresse “kreativt skrivande”.

Jag gillar att testa koncept och idéer och
podcasten är en underbar plattform för just det.

Vad tror du har varit framgångsreceptet för din podd?

Jag provar mängder av saker och går vidare med det som fungerar eller det jag tycker om eller där en gnista tänds. Jag påbörjar alla mina samarbeten i väldigt liten skala och om jag och personen “fattar varandra” och vi drar åt samma håll så kollar vi på möjligheter att samarbeta i större och större format. Jag gillar att testa koncept och idéer och podcasten är en underbar plattform för just det.

Vad är det roligaste i ditt jobb med Skrivarpodden?

Att få ge sig hän i djupa samtal med människor jag aldrig träffat förr men fått lära känna genom deras författarskap eller annat arbete. Jag har svårt för småprat och väder. Men genom podden kan jag ta kontakt med nästan vem som helst och fråga “Vill du prata med mig om blablabla”, sedan kör man bara. Rakt in, rakt på. Det är härligt.

Vad har du för drömgäst? Vad skulle du vilja veta?

Sara Stridsberg och Kerstin Ekman. Förr hade jag även Elsie Johansson men henne har jag intervjuat två gånger nu så då antar jag att jag inte får kalla henne drömgäst längre… Jonas Hassen Khemiri har jag intervjuat i ett annat sammanhang och han är också hjärtligt välkommen till Skrivarpodden.

Vad utmärker en bra bok?

Böcker som berör mig på djupet är ofta de som snuddar vid mina egna erfarenheter som jag inte riktig själv kommer åt. När texten är lite obekväma men ändå djupt kärleksfulla och krånglar till perspektiven för en. Jag har en till typ av favoritböcker, det är de som vidgar min värld. När jag får läsa berättelser som jag är helt främmande inför, där jag inte har någon förförståelse alls. Då blir världen större och vardagens trånga normer löjliga, det är befriande.

Hur vet man om man har något på G, finns det något specifikt som man kan sätta fingret på?

Menar du i skrivandet, berättandet? För mig är det när jag blir ängslig och tappar fotfästet i skrivandet. Då är jag ute på ny mark. När jag skriver i hybris och är på säker mark är det inte mycket på G…

När det kommer till podcasten så känner jag det djupt i hela kroppen. När jag gillar en person och är intresserad av allt den säger. Då tycker jag att det blir bra material till mina lyssnare också. Jag går helt efter min egen upptäckarglädje i val av gäster och ämnen i podcasten.

Du som intervjuat så många olika författare, kan du se något mönster i skrivprocessen?

De flesta pratar om tålmodigheten. Sedan formulerar de ju sig på olika vis. Att inte ge upp. Att ta manuset en vända till. Att romanprojekt tar många år. Att de varit genom reduceringar etc. Att skrivandet tar långt tid och mycket arbete.

Är det skillnad på utmaningar för en aspirerande författare jämfört med en rutinerad?

Många rutinerade författare ser tillbaka på sin första bok som en typ av romans. Att de skrev utan krav. Men jag tror att detta är en tillbakablick i likhet med att det var fantastiskt att föda barn. Man glömmer allt dåligt och minns bara det underbara. Det är olika typer av krav eller stress. När man är ensam i processen och måste bära allt själv, och när man har ett förlag och läsare som sätter press.

Vad tror du är den största utmaningen för författare överlag?

Det finns så många utmaningar. Att få texten färdig naturligtvis. Att få den antagen. Att få den marknadsförd. Alla tre är enorma bedrifter om man lyckas!

Tips till den som inte riktigt kommer igång med skrivandet?

Skaffa dig ett sammanhang. En skrivkurs, ett community på nätet eller en skrivgrupp. Någon annan som skriver så att man kan leda varandra i processen. Om man inte kan hitta något sådant så försök hitta någon som kan involvera sig i processen, fråga hur det går, hjälpa till att sätta mål, frigöra tid etc.

Ofta är denna person en mamma eller syster, gud välsigne alla underbara mammor och systrar där ute!

Hitta enklaste möjliga form

för det du vill skriva om.

Har du några do’s and dont’s när det kommer till skriva sin första roman?

Skippa grandiosa planer av slaget komplicerat upplägg eller flerbokserie. Hitta enklaste möjliga form för det du vill skriva om. Ett perspektiv, en bok, en handlingskedja. Allting blir ändå komplext och komplicerat så fort man börjar jobba med det.

Hur viktigt är det med rutin och inspiration, kan man skriva utan det ena eller andra tror du?

Nu är jag ju inte publicerad än, så mitt sätt att sköta mitt skrivande på är ju bevisligen ganska kasst.

Många författare jag intervjuat vittnar om att rutiner är bra, att man måste sätta sig och arbeta med texten om man ska få något gjort, även om man inte tycker att det är kul. Att det blir kul efterhand som man arbetar sig ner i flowet.

Det finns författare som skriver bara på inspiration också, jag har hört talas om de, men de är färre…

När upplever du att pennan är bättre än att jobba digitalt?

När jag behöver ta ut nya perspektiv, hitta nya ingångar i texten, temat eller karaktärerna. Då tar jag fram ett jätteark papper, tejpar fast på ett bord och tar fram alla färgpennor jag äger. Sedan ritar jag cirklar, pilar, symboler, skriver fragment i några timmar. Det ger mig alltid nya tankar kring hur jag kan gå vidare med projektet.


Om du är intresserad av skrivande och litteratur är Skrivarpodden en självklar podd för dig!

Avsnitten gästas bland annat av aktuella författare och samtalen kretsar kring relevanta ämnen om författarskap, skrivandet och allt där emellan.

Du hittar även Skrivarpodden på Facebook, instagram och till och med på YouTube.

  0
  Din kundvagn
  Din varukorg är tomTillbaka till butiken
   Beräkna frakt
   Tillämpa kupong
   Otillgängliga rabattkoder
   ballograf30 Få 30% i rabatt
   engraving Få 100% i rabatt
   gravyrkampanj Få 30% i rabatt